Wikipedia:
De middagmaaltijd of lunch wordt geserveerd meestal tussen 12.00 en 14.00 uur en er wordt doorgaans een half uur tot een uur voor uitgetrokken.
Als de maaltijd een zakelijk of sociaal karakter heeft, wordt er soms nog nagepraat. In Zuid-Europese landen heeft men de gewoonte de periode te verlengen met een siësta.
In Nederland wordt voornamelijk een boterham of een vorm van brood, een sandwich of een vorm van zuivel zoals yoghurt of kwark en fruit gegeten. Ook salades kunnen een onderdeel zijn van de lunch. Vaak wordt er melk, thee of koffie maar bij luxueuzere of zakenlunches wordt soms ook wijn gedronken. In België is het drinken van wijn of bier bij de lunch meer algemeen dan in Nederland.
In omringende landen, waaronder Duitsland is het gebruikelijk om ’s middags een warm maal te nuttigen en ’s avonds een kleine broodmaaltijd. Dit met de achterliggende gedachte, dat men ’s middags veel energie voor het werken nodig heeft. Dit was tot enkele jaren geleden ook nog gebruikelijk in Nederland.
Er zijn ook veel plaatsen waar het gebruikelijk is om zowel ’s middags als ’s avonds warm te eten.